5

Restaurálás, elektronika:+36305652031    Gyógytorna: +36302190918

Az oktatással véletlenül kerültem kapcsolatba, ugyanis, amikor a Kandó főiskolára jelentkeztem az általam kiválasztott szakon párhuzamosan tanárképzés is indult. A főiskolán aztán olyan tanár egyéniségekkel találkoztam akkor a főiskolán, hogy nekem is életcélommá vált az, hogy a megszerzett (és persze állandóan továbbfejlesztett) tudásomat mások számára is átadjam!
A Kandó elvégzése után (1992) a BME-GTK-n 2006-ban okleveles mérnöktanári, majd 2009-ben közoktatási vezető, 2012-ben pedig mentortanár diplomát szereztem.
Egyéb tevékenységeim mellett 1992-2016-ig a Mechatronikai Szakközépiskolában tanítottam. Úttörő szerepet vállaltam a PLC-k oktatásának kidolgozásában. Az idők során sokféle PLC programozásával megismerkedtem. Létrehoztam egy honlapot is jrobi.hu néven. Ez az oldal a mai napig is nagyon népszerű, keresőben a találati listák élén szerepel. Munkásságom alapján több iskola is felkért, hogy a  PLC oktatásának kialakításában segítsek. 2016-tól műszaki igazgatóhelyettes lettem az Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskolában (UMSZKI). A honlap is átköltözött új címre: moodle.jrobi.hu néven. Nevéből adódóan ezen az oldalon a kollégámmam Varga Lászlóval közösen készített oktatást segítő online felület (Moddle) található. Emellett felnőttképzés keretében PLC programozó tanfolyamokat is vezettem.
Oktatásban a másik fő témaköröm a mikrovezérlők oktatása. A BME-GTK-n írt diplomamunkám hazánkban az első szakirodalom, amely a mikrovezérlők oktatásának módszertanát tárgyalja. Munkámat nagyon sokan elolvasták, illetve megtanultak a segítségével mikrovezérlőt programozni. A tananyag sikerességét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy az elmúlt 11 Országos Mikrovezérlő Alkalmazói Versenyen 7 alkalommal hozták el az első díjat tanítványaim, illetve volt olyan év, hogy az első 3 helyezést is mi szereztük meg! Időközben elkészült a tananyag bővített verziója, amely letölthető: itt.
Ezen előzmények  alapján döntöttem úgy, hogy az elektronika néhány – általam behatóan ismert – részterületével kapcsolatos tanfolyamot indítok, ill. magánórát adok. Megfigyeléseim szerint ma az iskolából kikerülő ifjú szakemberek megfelelő általános tárgyi tudással, nagy munkabírással és fokozott érdeklődéssel rendelkeznek. Egyes speciális részterületek mélyreható megismerésére még a nagy hírű egyetemek, főiskolák padjaiban sincs mindig lehetőség, vagy ha mégis, a képzés igencsak elméleti síkú.
A fent leírtakat figyelembe véve jött az ötlet, hogy volt tanítványommal, mai kollégámmal Varga Lászlóval közösen próbáljuk meg elmélyíteni az intelligens eszközök használatánál létfontosságú alapismereteket. Az elektronika nagyon széles spektrumú tudományág. Mi nagyrészt a mai mérnöki munka dandárját képező irányítástechnikával foglalkozunk. Ebbe beletartozik a (Microchip PIC) mikrovezérlők programozása, PLC-k vezérlése, vagy akár FPGA felkonfigurálása is. Mivel az oktatás mellett fejlesztéseket is vállalunk, ezért elengedhetetlen, hogy kellő ismeretekkel rendelkezzünk egy elektronikai eszköz megkonstruálásához a kapcsolási rajztól a nyáktervezésen át a megépítésig/bemérésig/beüzemelésig. Természetesen ebben is tudunk segíteni a jelentkezőknek. A tanfolyamok és magánórák igazodhatnak a teljesen kezdő „hobbista” érdeklődéséhez, vagy akár a haladó komoly előtanulmányokkal rendelkező szakemberek igényeihez is.
Minden új eszköz kezelésének, programozásának elsajátítása nagyban a fejlesztőkörnyezet használhatóságán múlik. A gyártók ezért megpróbálják a lehető legteljesebb mértékben kielégíteni a fejlesztők igényeit. A probléma általában a beszerezhetőséggel, az árral, ill. a szervizeléssel szokott lenni. Sajnos hazánkban nagyon sok gyártó rendszer, fejlesztőeszköze nem, vagy csak nagyon magas áron kapható. Többször előfordult már, hogy egy ilyen eszköz meghibásodása esetén a javítás igencsak nehéz volt (dokumentáció hiánya/alkatrészek beszerezhetetlensége). Mindezen problémákat figyelembe véve számos próbapanelt, programozót készítettünk, amikkel nagymértékben tudjuk segíteni az ismeretek elsajátítását. Jelenleg a PIC mikrovezérlőkhöz rendelkezünk széles választékú programozó/próbapanel családdal. A Mechatronikai Szakközépiskolában mindezek mellett korszerű PLC-k állnak rendelkezésre a gyakorlati foglalkozásokhoz. Az oktatási parkunk fejlesztésével természetesen nem állunk le – jelenleg egy FPGA fejlesztéshez használható próbapanelt tervezünk/készítünk.
A mikrovezérlők oktatásához a tananyagon kívül többféle programozó eszközt, próbapanelt is kifejlesztettem.
Mindezen anyagok a szerző jogok betartásával oktatási célokra ingyen felhasználhatók.
Oktatás keretében vállalok OKJ-s PLC programozó tanfolyam vezetést, ezen kívül természetesen mikrovezérlő oktatást és szaktanácsadást is vállal cégem.