5

Restaurálás, elektronika:+36305652031    Gyógytorna: +36302190918

Az elektronika egy nagyon érdekes, és szép tudomány! Aki egyszer belekóstolt, az nem tud leszokni róla.

Engem már fiatal koromban megérintett a szele, pályaválasztáskor nem kellet gondolkodnom azon, hogy mit is szeretnék valójában. Teljesen biztos voltam benne, hogy engem a villamosság, az elektronika érdekel. Első szakmám amit szereztem így elektronikai műszerész lett.

A Kandó főiskolán csak véletlenül adódott úgy, hogy a tanárszakba is belekezdtem, ugyanis a választott szakterületemen indult éppen a tanárképzés. Ekkor még fogalmam sem volt róla, hogy az elektronikán kívül ez lesz a másik "szerelmem". Olyan tanár egyéniségekkel találkoztam akkor a főiskolán, hogy nekem is életcélommá vált az, hogy a megszerzett (és persze állandóan továbbfejlesztett) tudásomat mások számára is átadjam!

Aztán úgy alakult az életem, hogy egy fiatal iskolában - akkor volt 2 éves - kezdtem el tanárként dolgozni. Akkoriban ez egy szinte üres iskola volt, s szó szerint iskolát kellett teremtenünk gyakorlatilag a semmiből. Ez egy hosszú és szép korszaka volt az életemnek.Tulajdonképpen ennek az iskolateremtésnek köszönhetem, hogy belekezdtem különböző elektronikai fejlesztésekbe.

Később beiratkoztam a BME-re, ahol az informatikai karon (digitális technika és számítógép architektúrák) 1997-ben végeztem okl. villamosmérnökként. Itt találkoztam először igazán az assembly programozás alapjaival (a Kandón is tanultam ugyan, de ott valahogy nem ragadott magával, ahogyan tanították). A gépek működéséről itt sok mindent megtanultam. Aztán, hogy pedagógiai tudásom is csiszoljam 2006-ban a BME-GTK-n elvégeztem az okl. mérnöktanári szakot, majd 2009-ben közoktatási vezető diplomát szereztem.

Amikor már a programozási ismereteim majdnem feledésbe merültek, azonban 1999-ben olvastam egy felhívást, amelyben mikrovezérlő programozó versenyt hirdettek. Ekkor kezdtem el komolyan foglalkozni a programozással és a mikrovezérlőkkel. A versenyeken számos szép sikert értünk el (több első helyezésünk is van). A mikrovezérlőkkel kapcsolatos anyagok egyébként a plc.mechatronika.hu oldalon talÁlhatók. Aztán kaptam egy felkérést az Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskolából (UMSZKI) és átmentem oda igazgatóhelyettesnek. Az oldal "klónja" átkerült a moodle.jrobi.hu oldalra.  Itt rengeteg ismeretanyagot, építési leírást, használati utasítást, stb. megtalálhat az, aki szeretne megismerkedni a mikrovezérlőkkel. Ez a sok munka természetesen több év alatt készült el.

Mindezekkel párhuzamosan elkezdtem foglalkozni régi elektroncsöves muzeális rádiók gyűjtésével és restaurálásával, ami később szintén szenvedélyemmé vált.

Tisztelettel: Juhász Róbert.